Page content

Vet is opgeslagen energie

Vet is opgeslagen energie

Vet versus spierenVet is opgeslagen energie, maar daarnaast weten ook veel mensen niet wat vet met je lichaam doet. Om mensen bewuster te maken van de doelen van vet en de verhouding hiervan tot energie, schrijven we er een artikel over.

Lichaamsvet is opgeslagen energie. Vet in je lichaam levert ongeveer 7000 kcal energie per kilo en die energie zul je moeten verbruiken in je eigen lijf, als je het vet tenminste kwijt wilt raken. Ondanks dat een kilo lichaamsvet veel energie bevat, is vet langzame energie. Dit betekent dat je lichaam maar moeilijk energie vrij kan maken uit vetweefsel. Naar mate je lichaam meer energie nodig heeft, bijvoorbeeld omdat je intensief aan het sporten bent, haalt je lichaam in verhouding steeds meer energie uit andere energiebronnen. Vet wordt door je lichaam vooral ingezet energiebron bij matige intensieve arbeid en in rust.

Een negatieve energiebalans = afvallen

Om je lichaam ertoe te dwingen het teveel aan lichaamsvet als energiebron te gebruiken, zul je moeten zorgen voor een negatieve energiebalans. Een negatieve energiebalans betekent dat je meer energie verbruikt dan je middels je voeding binnenkrijgt.

Je dagelijkse energieverbruik is opgebouwd uit drie onderdelen:
• Je ruststofwisseling;
• Het thermische effect van voeding;
• Het thermische effect van arbeid.

Energie verbruik en ruststofwisseling

Je ruststofwisseling is de hoeveelheid energie die je verbruikt als je de hele dag stil zou blijven liggen en niets zou eten. Dit verbruik is dus min of meer constant en is gerelateerd aan je lichaamsgewicht en je leeftijd. Het thermische effect van voeding duidt op de verbrandingswaarde van het voedsel dat je eet. Vergelijk het met een kachel waar je hout in gooit. Deze gaat dan harder branden en geeft meer warmte. In je lichaam werkt het net zo. Als je eet gaat je verbranding omhoog en produceert je lichaam warmte. Gemiddeld is dit 10% van je dagelijkse energieverbruik. Tenslotte verbruik je energie door fysieke arbeid. Ook daardoor produceert je lichaam warmte. Denk aan het zweten tijdens een training bijvoorbeeld.

Comment Section

0 reacties op “Vet is opgeslagen energie

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: