Page content

Maak van Gezond Afvallen je Passie

Maak van Gezond Afvallen je Passie

When “I” is replaced by “well” even illness turns into wellness.

Wie wil er nu niet een gezond en sterk lichaam met een goede conditie? Wij willen immers allemaal gezond oud worden en zo lang mogelijk genieten van het leven zonder ziek te worden. Nu de groep ouderen steeds groter wordt slaat bij veel jongere mensen toch de twijfel toe of hen dat ook gelegen is. Meer dan 50% van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht, waarvan inmiddels meer dan 15% kampt met obesitas of morbide obesitas. De verwachting is dat in 2040 62% van de volwassen in Nederland overgewicht heeft, waarvan 25% obesitas of morbide obesitas. Verontrustende cijfers waar wij niet langer meer van weg kunnen kijken. Vrouwen halen de mannen zelfs in. De groei van obesitas onder vrouwen neemt inmiddels ernstige vormen aan.

Overgewicht naar leeftijd

Personal coaching bij Gezond afvallen is een vak

Inmiddels zitten wij al 20 jaar in het vak en zijn dagelijks bezig met het helpen van onze klanten om hen te helpen bij afvallen, het bereiken van een gezond gewicht en het helpen aan een nieuwe gezonde leefstijl. De meeste klanten van nu hebben al van alles geprobeerd. Soms heeft het geholpen, maar na een tijdje waren de meeste weer terug bij af. Het bekende jojo effect. Hoe komt dat toch?

Afvallen = Passie

De meeste klanten proberen af te vallen op wilskracht, maar dat houdt niemand vol. Ken jij je geen bekende sporter herinneren die er mee gestopt is, omdat hij of zij het niet meer op kon brengen? Daarbij gebeurt hetzelfde. Ze zijn hun passie kwijt. Ze hebben vaak nog een tijdje door geploeterd op wilskracht, maar zijn daar inmiddels zo bekaf van dat ze het niet meer op kunnen brengen. Natuurlijk hebben zij ook discipline, maar die komt voort uit Passie, niet uit wilskracht. Wilskracht is mentaal gezien dan ook niet hetzelfde als discipline.

Klanten die bij ons komen voor hulp zijn bijna allemaal op wilskracht bezig geweest en hebben het niet volgehouden. Zij denken dan ook dat wij een stok achter de deur kunnen zijn om hen verder te stimuleren, zodat ze het vol kunnen houden. Maar helaas, zo werkt het niet. Ook dan houd je het eenvoudig weg niet vol. Tuurlijk komt de een verder dan de ander, maar als je het over een langere termijn volt moet houden kun je het echt vergeten.

Laat afvallen los en maak van Gezond leven je Passie

Ken jij je slager, je bakker of je groenteman persoonlijk? Of de eigenaar/kok van je favoriete restaurant? Of de directeur/eigenaar van het bedrijf waar je werkt? Of de eigenaar van je sportschool waar je sport? Of de eigenaar van het autobedrijf waar jij je auto hebt gekocht en in onderhoud hebt? Heb jij wel eens meegemaakt dat één van deze ondernemers er niet was, omdat hij ziek was? Dat gebeurt dus zelden of niet te zeggen nooit. Hoe komt dat denk je? Antwoord is simpel: PASSIE. Passie voor zijn of haar onderneming en Passie voor het vak. Niks meer en niks minder. Daarom houdt hij of zij het vol en kost het niet eens moeite. Iedere ondernemer maakt moeiteloos 60-70 uur per week, maar denk je dat hij dat vol zou kunnen houden op wilskracht? Forget it!! In no time zou hij met een burnout thuis zitten. En zo is het met afvallen en gezond leven net zo. Als jij je er je passie van maakt, gaat het je moeiteloos af.

Veel klanten vragen mij wel eens waar ze dan deze passie kunnen vinden. Ik zou willen dat ik kon zeggen in Gangpad 4 van je supermarkt, maar zo werkt het natuurlijk niet. Aan welke voorwaarden zou je dan moeten voldoen? Ik heb 9 voorwaarden voor je op een rijtje gezet waaraan je zou moeten voldoen om deze passie te kunnen hebben. Geef in de tabel eens aan in welke schaal je zit?

Kenmerken van Passie

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik geloof in mijzelf

Geloven in jezelf dat je het kan is al meteen één van de sterkste eigenschappen die je zou moeten bezitten om deze nieuwe passie te kunnen volbrengen. Het onderbewustzijn is veel sterker dan je bewustzijn. Als je niet in jezelf geloofd remt dat jezelf alleen maar af. Je moet een flinke dosis zelfvertrouwen hebben en stevig in je schoenen staan. Mentale kracht is dan ook een belangrijk punt in dit proces. Juist omdat je het nu niet op wilskracht gaat doen, maar vanuit passie voor een gezonde leefstijl. In een andere blog zal ik wat vertellen over de mentale tools die wij onze klanten leren om doelen stellen, focus te houden, omgaan met moeilijke momenten, het verschil tussen je intrinsieke en excentrieke motivatie, je motivatie vasthouden, etc. Tools die trainbaar zijn en waar je ook in andere facetten van je leven wat aan hebt, zoals je werk, je relatie, je hobby’s, etc. Zoals al eerder aangegeven zijn discipline en wilskracht 2 verschillende dingen. Vanuit passie kun je gedisciplineerd zijn, maar alleen op wilskracht red je het niet, ook al ben je gedisciplineerd.

Ik ben competitief

Competitief is een mooie eigenschap. Je wilt immers de buitenwereld iets bewijzen en de strijd aangaan met jezelf, je lichaam, je overgewicht en je oude ongezonde leefstijl. Je hoeft het niet altijd persé sneller of beter te doen dan iemand anders. Maar wel belangrijk is welk doel je voor ogen hebt. In de mentale boost training, die wij geven, bespreken wij dan ook de verschillende doelen. Zo heb je een procesdoel, een prestatiedoel en een resultaatdoel. Een proces- en prestatiedoel zijn persoonsgebonden, hetgeen wil zeggen dat dit doelen zijn waar jij als persoon invloed op hebt. Een resultaatdoel niet. Je kunt nog zo’n goed resultaat wegzetten, maar dat wilt niet zeggen dat dit resultaat beter is als dat van een ander. Je hebt immers geen invloed op een ander, alleen op jezelf. Je hebt echter wel invloed op je proces en op je prestatie en vandaar zijn deze doelen persoonsgebonden. Ook daarover zal ik in een volgend blog over mentale kracht meer vertellen.

Ik durf risico te lopen

Durf jij risico te lopen? Stel dat het nu allemaal niet soepel verloopt en dat je niet direct afvalt? Haak je dan snel af of ben je in staat om dan een volgende stap te nemen? Ieder mens is immers anders. Dé manier van afvallen bestaat niet, maar wel dé mens. Ieder mens is het eindresultaat van de optelsom van de keuzes die je in leven gemaakt hebt. Ieder mens is op ieder moment van zijn leven daardoor uniek. En dat is voor ieder mens anders. Ieder mens heeft op iedere dag, ieder uur en iedere minuut een keuze in zijn leven gemaakt wat hem tot de persoon maakt die hij op dat moment is. Je kunt daar eenvoudig weg niet één manier op loslaten om deze persoon af te laten vallen en een gezonde nieuwe leefstijl aan te leren. Durf dus het risico aan dat het anders loopt, dan dat je gedacht had.

Ik vertrouw op overvloed

Overvloed is eigenlijk een slecht begrip als je iets probeert duidelijk te maken aan iemand met overgewicht of obesitas, maar toch is het eigenlijk zo. Je moet er op kunnen vertrouwen dat je een overvloed aan nieuwe ervaringen en belevingen gaat krijgen, al was het alleen al de vele positieve reacties die je van je familieleden, vrienden en collega’s gaat krijgen. Maar los daarvan zul je je ook veel prettiger, energieker en mooier vinden en zul je ook ongelofelijk trots zijn op jezelf. Zet voor jezelf eens op een rijtje wat het je zou brengen als je je doel bereikt hebt en als je vanuit passie een nieuwe gezonde leefstijl nastreeft. Zet daarnaast ook eens de nadelen op een rijtje, want zoals Johan Cruijff al op zijn plat Amsterdams zei: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”.

Ik ben gedisciplineerd

Zoals eerder al aangegeven is discipline iets anders dan wilskracht. Je hoeft echt geen wilskracht te hebben om volgens een bepaalde discipline te kunnen leven, maar je moet wel discipline hebben om iets vanuit wilskracht zolang mogelijk vol te kunnen houden. Begrijpen wij het nog? Vanuit passie kun je makkelijk met discipline een bepaald doel bereiken, maar vanuit wilskracht niet. Zeker over een langere tijd hou je dat niet vol. Dat kost immers ongelofelijk veel energie. Afvallen mag geen lijden worden, maar wel leiden. Leiden naar een gezonde leefstijl.

Stel dat ik onze klanten een weekend mee zou nemen naar Oostenrijk op wintersport. En ’s morgens vroeg haal ik ze uit bed. Ik neem ze mee naar een berg en zeg ze, dat als ik aftel van 5 naar 0, zij zo snel als ze kunnen de berg op moeten klimmen. Ik voorspel je, dat gaat niks worden. Dit komt, omdat zij dit dan op wilskracht zouden moeten doen. De ene zal wel starten , terwijl een ander allerlei obstakels op gaat werpen om maar niet aan deze klim te hoeven beginnen.  Diegene die wel beginnen haken bij de eerste de beste tegenslag al af. De een zal het langer volhouden dan de ander, maar het uiteindelijke doel zal bijna niemand halen. Hoe dat komt? Omdat je het puur op wilskracht moet doen. Je hebt geen antwoord op de vraag “Waarom”. Als je het antwoord op de vraag “Waarom” zou weten, weet je honderden antwoorden op de vraag “Hoe”. Als je het antwoord op deze vraag niet weet, weet je geen enkel antwoord op de vraag “Hoe”. En dat heet nu Passie.

Als ik hetzelfde zou doen, maar ik zou erbij vertellen dat er boven op de berg 5 kistjes stonden met daarin de inhoud waarmee men de rest van zijn leven onbezorgd zou kunnen leven en de eerste vijf klanten, die bovenop de berg aankomen, zo’n kistje zouden winnen. Wat zou er dan gebeuren denk je? Iedere klant zou als een gek naar boven gaan klimmen, maar dan niet uit wilskracht, maar uit Passie. Maar wel met discipline. WILSKRACHT alleen loont niet, maar wel PASSIE met DISCIPLINE.

Ik ben proactief

Kun je proactief zijn en van tevoren al oplossingen bedenken voor situaties waarin je mogelijk terecht kan komen? Ik zal je een praktijk voorbeeld geven.

Een klant van Nomobese is bij ons 55 kilo afgevallen. Een paar vriendinnen van haar waren op basis van haar resultaat ook bij ons begonnen, maar vielen maar moeizaam af. 1 of 2 eigenlijk helemaal niet en de 3e een beetje. Wat wij ook zeiden of waarin wij ook coachten, niets hielp. Op een gegeven moment zat onze succesvolle klant op een verjaardagsfeest waar ook deze 3 vriendinnen aanwezig waren. In de loop van de avond hoorde zij dat deze vriendinnen zaten te klagen over Nomobese en zeiden ook tegen deze klant: “wij begrijpen er niets van hoe jij het hebt gedaan, want Nomobese helpt niks.”, waarop onze klant zei: “Kijk nu eens naar jezelf. Jullie hebben nu al gebak op en van iedere schaal met snacks, die voorbij komt, pakken jullie wel wat. Kijk, ik heb mijn eigen bakjes mee met gezonde snacks en die ik inmiddels ook lekker vind, omdat ik weet dat op de meeste verjaardagen geen gezonde snacks worden geserveerd. Dus ga nu niet zeggen dat Nomobese niet werkt, want als je datgene doet van wat zij zeggen, kunnen jullie ook je doel bereiken, maar dan moet je wel van tevoren actief zijn om daarin mee te denken.”

Wees dus proactief in de passie die je hebt voor een gezonde leefstijl.

 Ik ga creatief met tegenslagen om

Ieder mens krijgt te maken met tegenslagen, maar hoe ga je ermee om? Kun je creatief met tegenslagen omgaan? Is bij jou het glas al snel halfleeg of zit het nog steeds halfvol? En dan heb ik het niet over zware emotionele tegenslagen, zoals bijvoorbeeld het overlijden van één van de ouders of het ernstig ziek worden van één van je kinderen. Dan kan ik mij voorstellen dat je mentaal echt uit het lood ben geslagen. Een mens is ook maar een mens. Maar gewoon simpele tegenslagen waarmee iedereen in het dagelijks leven te maken krijgt. Hoe groot is je mentale kracht om dan creatief met tegenslagen om te kunnen gaan?

Zo had ik een klant die met de paasdagen naar haar moeder ging voor een paasbrunch. De hele familie zou komen. Zij had aan haar moeder gevraagd of zij rekening kon houden met het feit, dat zij aan het afvallen was en of zij dan ook wat gezonde dingen op tafel zou kunnen zetten. Toen zij op de brunch aankwam bleek niet aan haar verzoek te zijn voldaan en stond er een mega grote schaal op tafel met croissantjes, etc. Dit was echt een mega tegenvaller voor haar. Nog niet eens dat die schaal croissantjes er stonden, maar meer dat haar moeder geen rekening met haar had gehouden. Hoe gaan je om met dit soort tegenslagen. Kun je daar creatief mee omgaan en dit niet al te zwaar maken in je proces, je nieuwe passie om gezond te willen leven?

Ik leg makkelijk contact

Leg je makkelijk contact en kun je andere mensen betrekken bij je passie. Zou jij je passie durven en kunnen delen. Zou je makkelijk tegen andere mensen durven te vertellen waar je mee bezig bent en welke nieuwe passie je in je leven hebt gevonden?

20 jaar geleden zeiden wij tegen onze klanten dat zij tegen zoveel mogelijk mensen moesten vertellen waar zij mee bezig waren. Doordat zij het vertelden kregen zij begrip en steun. Tegenwoordig is het zo, dat klanten het juist niet willen vertellen, om te voorkomen van jan en alleman adviezen te krijgen  waar zij niets aan hebben. Iedereen heeft tegenwoordig wel een mening van wat je moet doen om af te kunnen vallen. Vaak gebaseerd op “van horen zeggen” en/of een “persoonlijke ervaring van die persoon”. Maar dit geeft geen enkele garantie van succes bij een ander, nog los van de vraag of het resultaat blijvend is. Als je makkelijk contact maakt kun je vaak ook makkelijker uitleggen, dat je van je nieuwe gezonde leefstijl je passie hebt gemaakt. Omdat je voor jezelf echt een andere weg in wilde slaan en je hier meer dan goed bij voelt.

Ik ben mateloos nieuwsgierig   

Ieder kind is ermee geboren, maar is zo vaak al jong de kop ingedrukt. Hoe vaak vraagt je kind niet “Waarom?” als er iets aan hem of haar gevraagd wordt. Een natuurlijke nieuwsgierigheid, die zij van hun geboorte af hebben, maar vaak verloren zijn. Haal het kind weer in je terug en wees nieuwsgierig. Je zult verbaasd zijn wat je nog te weten kan komen in je passie om gezond te leven. Je zult ook zien dat dat je passie alleen maar stimuleert.

Neem alleen eens de slechte en goede koolhydraten. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het verschil? Je zult merken dat als jij je daar in verdiept het steeds leuker wordt om je deze kennis eigen te maken en daar ook iets mee te doen. Dan leer je ook vanzelf wat het verschil is voor je passie. En daardoor wordt je vanzelf nog enthousiaster en nog gepassioneerder.

En precies om die reden adviseer ik onze klanten: Maak van gezond afvallen je Passie!!

Maak in je nieuwe passie wel onderscheid tussen 3 fases

Klanten vragen vaak aan mij: “Maar mag ik dan helemaal niets meer?”

Alsof je leven samen moet hangen met ongezond eten. Maar ik begrijp natuurlijk heus wel wat ze zeggen. Ook in een gezonde leefstijl kun je best eens frietje eten of een frikandel. En ook een gebakje op een verjaardag en een lekker hapje wat voorbij komt. Maar wij hanteren in onze coaching om die reden wel 3 fases:

  1. De afvalfase
  2. De stabiliteitsfase
  3. De onderhoudsfase

In de afvalfase moet je inderdaad wat dingen laten staan, maar niet voor de rest van je leven. Als je lichaam eenmaal in de vetverbranding zit is het niet handig om hem daar telkens uit te halen. Het lichaam gaat niet van harte in een vetverbranding. Lees een andere blog van mij over hoe het lichaam werkt. Beloon jezelf wel met de kleine stapjes die je bereikt. Bijvoorbeeld bij verlies van 5 kilo mag ik…. Kies dan iets uit van wat je echt als een beloning ervaart.

In de stabiliteitsfase leef je volgens je nieuw aangeleerde gezonde leefstijl, waarbij jij jezelf op gewicht kunt houden met 3 normale maaltijden en 3 normale tussendoortjes per dag. Op verjaardagen en andere gelegenheden kun je dan ook weer een gebakje en andere lekker dingen eten. Dit noemen wij de sociale eetmomenten. Je hebt 42 eetmomenten per week (6 per dag), maar daarvan zijn er maar een aantal sociaal, zoals wij dat noemen. Dus de momenten dat je met je gezin zit te ontbijten, met je collega’s zit te eten, een feestje hebt of met vrienden uit eten gaat. Als je in je nieuwe gezonde leefstijl leert wat je tijdens de niet sociale eetmomenten kunt eten, dan kun je tijdens je sociale eetmomenten eten wat je wilt. Tijdens de niet-sociale eetmomenten doet het er immers niet zoveel toe wat je eet, als jij het maar lekker vindt en gezond is. En dat leer je tijdens je afvalfase vanuit je nieuwe passie. De stabiliteitsfase duurt 1/3 van de periode van de tijd die je erover hebt gedaan om je gezonde gewicht te bereiken met een maximum van 3 maanden. Langer heb je daarvoor niet nodig.

In de onderhoudsfase leef je zoals jij jezelf hebt aangeleerd, zonder nog iedere dag in je hoofd bezig te zijn met afvallen. Als je daar nog steeds mee zou moeten leven, hou je het nooit vol. Want dan moet je op wilskracht leven en zoals je inmiddels zult beseffen: dat hou je simpelweg niet vol. Daarom bieden wij onze klanten nog 1 jaar gratis nazorg, de 5e pijler van ons concept. Wij volgen ze dan nog gratis 1 jaar om te kijken of zij toch een terugval krijgen en hoe wij ze daar dan bij kunnen helpen.

Veel succes en mocht je hulp nodig hebben? Klik dan op onderstaande button en boek een gratis intakegesprek en ervaar wat wij voor je kunnen betekenen in je nieuwe Passie: Gezond afvallen!!

Gratis introductiesessie

ja, ik wil graag een afspraak maken voor een gratis en geheel vrijblijvende introductiebehandeling.

Comment Section

0 reacties op “Maak van Gezond Afvallen je Passie

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: