Page content

Gezond afvallen is beter dan snel afvallen

Gezond afvallen is beter dan snel afvallen

Gezond afvallen is beter dan snel afvallen.

Gezond afvallen is de enige manier om overtollig vet kwijt voorgoed kwijt te raken. Velen van ons willen echter snel afvallen, liefst iedere maand een kilo of tien, maar helaas is dit onmogelijk. Vet is nu eenmaal opgeslagen energie en zal toch verbrand moeten worden. Laten we eerst een kijken hoe je kunt bekijken hoe je overgewicht hebt gekregen.

Gewichtsgrafiek

Maak voor jezelf eens een gewichtsgrafiek, waarbij je op horizontale as de volgende leeftijdenreeks wegzet: 16, 18, 20, 22, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65. Op de verticale as zet je de gewichtenreeks weg: 60, 65, 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, etc. Vervolgens zet je in de grafiek een punt hoe zwaar je was toen je 16 was (brommer ging rijden), Hoe zwaar je was toen je 18 werd en je rijbewijs ging halen, hoe oud was je toen je trouwde en hoe zwaar was je, hoe zwaar was je toen voor het eerste een kind kreeg (geldt voor beide ouders), etc. Zo krijg je inzicht hoe je gewichtsverloop is verlopen en hoeveel kilo je bent aangekomen vanaf het moment dat je zwaarder bent geworden. Als je het aantal kilo’s deelt door het aantal jaren en maanden, dan kom je er achter dat je maar 50 – 150 gram per maand bent aangekomen. Stel je bent 25 kilo in 15 jaar aangekomen, dan kom je gemiddeld “slechts” 138 gram per maand aan. Je kunt dan uitrekenen hoe zwaar je zal zijn als je nog 15 jaar zo doorgaat. De meeste beseffen dat ze dan echt een serieus probleem hebben. DUS TIJD VOOR ACTIE!!

Aankomen versus Afvallen

Door de grafiek heb je inzicht gekregen in hoeveel tijd je overgewicht is ontstaan. Waarschijnlijk ben je ook tot de conclusie gekomen dat de toename heel geleidelijk is gegaan met 50 – 100 gram per maand. Waarom zou je dan wel van je lichaam verlangen dat het 10 kilo per maand op een gezonde manier zou kunnen verliezen? Geloof ons, dit is 100% ONMOGELIJK!! Vrouwen kunnen tussen de 3 en 4 kilo per maand en mannen tussen de 4 en 5 kilo per maand GEZOND AFVALLEN. Vet houdt vocht vast, dus als je vet verliest, raak je ook vocht kwijt. De kilo’s die je op een gezonde manier verliest is grotendeels vet, maar ook een gedeelte vocht. Wat in ieder geval nooit mag gebeuren is dat je spiermassa verliest, want dat is funest voor de toekomst. Je bent dan een probleem aan het kweken, waarvan je denkt dat je het aan het oplossen bent. Lees onze andere blogberichten over BMR, vetverbranding en energie verbruik.

Hoe kun je gezond afvallen?

Het belangrijkste is dat je in ieder geval gezond eet. De meeste mensen die af willen vallen eten juist te weinig. Dit is dan ook een van de grootste misverstanden die er bestaan over afvallen. Als je weinig tot niets eet val je ook niet af, omdat het lichaam in de beschermmodus gaat zitten en het afvallen juist blokkeert. Als je thuis een vuurtje wilt stoken gooi je er ook regelmatig hout op om het vuurtje goed te kunnen laten branden. Dat is met afvallen net zo, je zult met regelmaat gezonde voeding moeten eten om het vuurtje goed aan het branden te krijgen.

Om voldoende voedingsstoffen naar binnen te krijgen moet een vrouw ongeveer 1250 Kcal. eten per dag en een man ongeveer 1500 Kcal.

Je kunt ook mijn blog Tips waarmee je af kunt vallen lezen, dan krijg je een aantal tips waar je rekening mee kunt houden.

Afvallen met shakes

De inzichten hierin zijn de laatste tijd nogal behoorlijk gewijzigd. Ik heb hier een aparte blog over geschreven “Nieuw inzicht over crashdiëten”.

Je kunt ook mijn blog lezen over afvallen met shakes, maar dat gaat eigenlijk meer hoe men in de toekosmt met maaltijdvervangende shakes om zal gaan. Men zal toch een nieuwe balans moeten vinden in hetgeen men eet en wat je verbruikt.

Het voordeel van maaltijdvervangende shakes is dat daar alle voedingsstoffen inzitten die men nodig heeft, maar met heel weinig Kcal. Vaak missen de mensen wel de “bite”, maar de proteïneshakes en producten zijn  op dit moment zo breed verkrijgbaar, dat je deze in alles soorten en maten kan krijgen. Zo zijn er ontbijtgranen, maar ook warme en koude dranken, complete maaltijden zoals spaghetti, chili con carne, pannenkoeken, omeletten en verschillende soepen.

Comment Section

0 reacties op “Gezond afvallen is beter dan snel afvallen

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: