Page content

Feiten over afvallen. Waar of niet waar?

Feiten over afvallen. Waar of niet waar?

Waar of niet waar

Feiten over afvallen. Waar of niet waar?

1. Om buikvet weg te krijgen moet je veel buikspieroefeningen doen.

Niet waar:

Door buikspieroefeningen train je alleen je buikspieren,  omdat dit een relatief kleine spiergroep is verbrand je hier weinig energie mee. Wil je buikvet verbranden dan is het verstandiger om de grote spiergroepen  te trainen, deze verbranden zowel tijdens de training als na de training meer energie dan de kleine spiergroepen. Dus hoe meer spiermassa je hebt hoe hoger je  verbranding is en hoe meer (buik)vet je zult verbranden, ook in rust. Grote spiergroepen die wij met de Spieren-systeem behandelen zijn de beenspieren, rugspieren en borstspieren.

2. De maat van het bestek heeft invloed op de hoeveelheid die u eet.

Waar:

Uit onderzoek blijkt dat hoe groter het bord is, des te meer er wordt gegeten. En dat blijkt zelfs ook voor het bestek te gelden. Met een grotere lepel wordt meer gegeten dan met een kleinere. Volgens dr. Ineke Steenhuis, onderzoeker aan de VU in Amsterdam, wordt de portiegrootte vergeten in de strijd tegen vetzucht. “Mensen letten er tegenwoordig goed op wát ze eten,” zegt ze, “maar nauwelijks op hoevéél ze eten.” En de porties zijn tegenwoordig vaak groter dan vroeger en vooral: veel groter dan nodig.

3. Olijfolie bevat minder calorieën dan andere vetten.

Niet waar:

Olijfolie bevat evenveel calorieën als andere vetten; ook olijfolie bevat 100% vet. Wel is het zo dat de vetten in olijfolie zogenoemde ‘goede vetten’ zijn, namelijk onverzadigde vetten.

4. Light producten zijn altijd goed in een dieet.

Niet waar:

Light producten kunnen een dieet ondersteunen, maar dan moet u wel goed op de hoeveelheid calorieën erin letten. Niet alle light-producten zijn energie-arm. ‘Light’ betekent alleen dat het product minstens eenderde minder energie bevat dan een vergelijkbaar product dat niet ‘light’ is.

Er zijn wel lightproducten die vrijwel geen energie leveren, bijvoorbeeld sommige light frisdranken en suikervrije kauwgom.

5. Ongezoet vruchtensap is altijd goed.

Niet waar:

Een glas ongezoet vruchtensap bevat weliswaar geen toegevoegde suikers, maar wel vruchtensuiker en daardoor levert een glas vruchtensap bijna net zoveel calorieën als een glas frisdrank (ongeveer 75 kcal). U kunt meestal beter kiezen voor water of thee. Een glas vruchtensap kan wel dienen als vervanging van 1 stuk fruit, het bevat meer vitamines dan een glas frisdrank.

6. Een eierkoek is een prima tussendoortje

Niet waar:

Een eierkoek blijft helaas ‘’een koek” en bevat daarom relatief veel energie. Een kleine eierkoek levert gemiddeld 90 kcal, 1 gram vet, 18 gram koolhydraten en 0 gram vezels. Een grote eierkoek levert c.a. 160 kcal. Er zit weliswaar in verhouding weinig vet in, maar echter veel suiker en weinig vezels. Hierdoor raak je niet snel verzadigd waardoor je al gauw naar een 2e of 3e reikt.

 

Product per stuk

(30 gram)

Kcal

 

Eiwitten Koolhydraten Vet Vezels
Eierkoek

 

90 2 18 1 0

 

7. Als je overdag weinig eet, kun je ’s avonds lekker veel eten.

Niet waar:

Dat klinkt heel logisch, maar is het niet. Je kunt er zelfs dik van worden. Als je overdag weinig eet, raakt je stofwisseling in de war. Je lichaam gaat in de ‘hongerstand’ en schakelt een tandje terug: de verbranding vertraagt. Als je er dan ’s avonds flink veel calorieën instopt, zal je lichaam die allemaal vasthouden – voor ‘slechte tijden’, als je weer honger gaat lijden. Overdag weinig eten is dus geen goed middel om af te vallen. Bovendien krijg je er gewoon een slecht humeur van.

8. Na een zware training kun je best snacken; daar word je niet dik van.

Waar:

Als je sport, verbrandt je lichaam ook na je training nog een hele tijd extra calorieën. Dat is absoluut een voordeel en het is dus ook zeker geen slecht idee om wat te eten na het sporten. Sterker, het is zelfs goed voor je lichaam om stoffen als eiwitten aan te vullen: dan herstelt je lichaam sneller van de arbeid. Maar een vette snack bevat niet de voedingsstoffen die je nodig hebt. Bovendien zitten er in een reep chocolade veel meer calorieën dan je net verbrand hebt met sporten, dus daarmee doe je alle moeite teniet. Zeker als je voor het sporten ook al gewoon gegeten hebt. Zie sporten dus niet als een excuus om daarna met een zak chips op de bank te ploffen: daar kom je uiteindelijk toch gewoon van aan. Eet liever een bakje yoghurt met muesli: vullend en gezond.

9. Als je niet drinkt, mag je meer eten.

Waar:

Het klopt dat er in alcohol behoorlijk veel calorieën zitten – ongeveer 7 per gram. Als je geen alcohol drinkt, spaar je dus aardig wat calorieën uit. Maar vergis je niet! In vet zitten meer calorieën, namelijk zo’n 9 per gram. Meer vet eten omdat je geen alcohol drinkt is een slechte ruil. Bovendien is alcohol een genotsmiddel dat je sowieso niet dagelijks zou moeten drinken – terwijl je waarschijnlijk wel dagelijks meer vet eet als je aanhanger van dit dieet sprookje bent.

Je valt af door veel water te drinken. Verander je niets aan je beweeg- en voedingspatroon, dan zal je niet afvallen wanneer je meer water gaat drinken. Alleen wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je op een dag verbruikt, val je af. Zo kun je wel afvallen wanneer je vruchtensappen of frisdranken vervangt door water.

Iemand kan te zwaar zijn omdat hij of zij zware botten heeft. Helaas, het fenomeen zware botten bestaat niet. Het totaalgewicht van de botten verschilt namelijk niet zo veel tussen mensen. Wanneer iemand te zwaar is, komt dit vooral door extra lichaamsvet.

10. Stress kan tot gewichtstoename leiden.

Waar:

Stress en overeten gaan voor veel mensen hand in hand. Zodra er stress wordt ervaren komt ook de trek in zoete en calorierijke dingen opzetten. Is dit een natuurlijke reactie of zit het allemaal maar ‘tussen de oren’?

Het hormoon cortisol laat je trek toenemen. Wanneer mensen op korte termijn stress ervaren worden er verschillende hormonen door het lichaam afgegeven. Zo zijn er hormonen die er voor zorgen dat je hongergevoel op een laag pitje wordt zet, zoals epinephrine, ook bekend als adrenaline. Deze zorgt er voor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid komt. Houdt de stress die je ervaart voor langere tijd aan, dan maakt je lichaam cortisol aan. En cortisol verhoogt je gevoel van trek.

Stress verhoogt zin in eten met veel suiker en/of vet. Het mechanisme is nog niet helemaal duidelijk, maar stress leidt tot meer zin in eten met veel vet en/of suiker. Waarschijnlijk zijn bepaalde hormonen hier verantwoordelijk voor. Ook lijkt het dat voedsel met een hoog vet en suiker gehalte het effect van stress tegen gaat, waardoor het ook echt een troostende werking heeft. Dit kan verklaren waarom mensen tijdens stress sneller naar een zak chips of drop zullen reiken dan naar een appel.

Niet alleen meer zin in bepaald voedsel. Stress zorgt er ook vaak voor dat mensen minder slapen (wat ook trek in suikerrijk eten kan verhogen om de dipjes in energie gedurende de dag op te vangen), minder sporten en meer alcohol drinken. Dit alles kan ook bijdragen tot gewichtstoename. Merk je dat stress jou in de weg zit met afvallen? Ga dan eens kijken wat jij kunt doen om jouw stress te verlagen.

11. Magere melk bevat 50% minder vet dan halfvolle melk.

Niet waar:

Halfvolle melk bevat 1,5 gram vet per 100 gram, terwijl magere melk 0,1 gram vet per 100 gram bevat. Volle melk bevat 3,5 gram vet. Tussen volle en halfvolle melk zit ook geen 50% verschil.

Bron: Puurgezond.nu

12. Als er ‘ambachtelijk’ op een product staat betekent dit dat het product niet in een fabriek is gemaakt.

Niet waar:

Als er op een verpakking staat dat een voedingsmiddel op een ambachtelijke manier is gemaakt, wordt de indruk gewekt dat het op traditionele of unieke manier bereid is door een vakman. Helaas is de  ‘ambachtelijk’ geen beschermde term in de warenwet. Het mag dus overal op gezet worden! Een ‘ambachtelijk’ brood kan dus net zo goed in een fabriek zijn gemaakt. Hetzelfde geld voor ‘vers’, ook deze term is niet beschermd en zegt dus niet per se iets over de ‘versheid’ van een product

Bron: voedingscentrum.nl

13. Naarmate je ouder wordt is het beter om minder eiwitten te eten.

Niet Waar:

Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af – met ongeveer 1 procent per jaar. Minder spieren betekent een minder goed werkende verbranding en minder kracht, stabiliteit en coördinatie. Met onze Spieren-systeem behandelingen kun je daar zelf veel aan doen: met de Spieren-systeem behandeling hou je je spiermassa in stand en als je er ook nog iedere dag wat whey eiwitten aan toevoegt door onze smaakvolle eiwitproducten te gebruiken, dan hou je deze veroudering lang tegen. Gebruik iedere dag een product en je blijft lekker sterk! Je kunt deze bij ons in de salon kopen.

14. Van Groene Thee word je jonger.

Waar:

Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die drie koppen groene thee per dag drinken, een stuk minder snel verouderen dan mensen die dat niet doen. De reden: groene thee zorgt voor versterking van je DNA-structuur.

Comment Section

0 reacties op “Feiten over afvallen. Waar of niet waar?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: