Page content

Bloedsuiker versus vetverbranding / de innerlijke strijd

Bloedsuiker versus vetverbranding / de innerlijke strijd

Bloedsuiker versus innerlijke strijdWe horen steeds meer over  insulineresistentie maar wat is het nu eigenlijk?

Insuline is een hormoon wat wordt afgegeven door de alvleesklier. De voornaamste aanleiding tot afgifte van insuline is als de concentratie glucose (suikers) in het bloed te groot wordt. Er zijn ook nog andere factoren die zorgen dat glucose wordt afgegeven zoals de aanwezigheid van aminozuren en vetzuren.

Insuline zorgt er voor dat spier- en vetcellen glucose gaan opnemen zodat het bloedsuikergehalte in het bloed weer op een normale waarde komt. Niet alle voedingsmiddelen worden even snel verteerd (afgebroken) door het lichaam.

Geraffineerde koolhydraten worden verreweg het snelst afgebroken en laten hierdoor de bloedsuikerspiegel snel stijgen.

Over de geraffineerde koolhydraten/hoge en lage glycemische index  hebben we het in een vervolg blog

Vetten en eiwitten hebben het minst invloed op de bloedsuikerspiegel.

Er zijn voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, die hebben dan een hoge glycemische index. En er zijn voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel minder snel of nauwelijks laten stijgen, die hebben een lage glycemische index.

Van voedingsmiddelen met een lage glycemische index heeft de suikerspiegel het minste last. Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk voor een gelijkmatig energieniveau

Stress de grootste boosdoener voor je body 

Stress heeft een grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Als er in de oertijd gevaar dreigde moest je rennen voor je leven. Voor deze plotselinge actie heb je extra energie nodig. Die energie moet worden vrijgemaakt uit de reservevoorraden. Adrenaline (het bekendste stresshormoon) zorgt voor het vrijmaken van deze reservevoorraden. Als je inderdaad op de vlucht bent verbruik je deze extra vrijgemaakte energie en zal je bloedsuikerspiegel weer op een natuurlijke manier dalen.

Neem nu eens de huidige stress die veel mensen op het werk hebben. Je zit praktisch de hele dag achter de computer, je krijgt veel werk en hebt paniek of je het wel allemaal af krijgt. Je lichaam maakt adrenaline aan en de bloedsuikerspiegel stijgt, maar omdat je stil zit wordt deze extra vrijgekomen energie niet gebruikt en moet er weer insuline worden aangemaakt om de bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen.

Cirkeltje rond en rond 

Meestal in de avonduren krijg je lekkere trek en ga je op ontdekkingsreis in de keuken. Je pakt alles wat voorhanden is want je hebt NU honger en eigenlijk maakt het je niet zo uit wat je neemt want …..Je krijgt dan  dus veel calorieën in de vorm van suikers binnen. Door deze extreme hoeveelheid suikers in je bloed moet er ineens veel insuline worden aangemaakt. Nu zijn de suikers zo weer verdwenen, maar er is nog insuline in het bloed en de bloedsuikerspiegel daalt verder en dan krijg je pas echt trek en je gaat dus weer eten.

Zoet blijft zoet

Denk nu niet dat het gebruik van zoetstoffen de oplossing is. Want hiermee houd je je lichaam alleen maar voor de gek. Omdat je zoetigheid binnenkrijgt, reageert het lichaam hetzelfde als hierboven beschreven.

Al met al ….

Door deze extreme schommelingen in je bloedsuiker wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Ofwel: er wordt wel insuline aangemaakt, maar het lichaam reageert er niet meer goed op; dit is insulineresistentie. Afhankelijk van de ernst is dit ouderdomsdiabetes (diabetes type 2) of het begin hiervan. En hier hoef je echt niet oud voor te zijn want we zien dit dus ook al bij kinderen ontstaan .Veel mensen zijn al insuline resistent zonder dat ze dit weten.

 

Comment Section

1 reactie op “Bloedsuiker versus vetverbranding / de innerlijke strijd


Door India op 2 juli 2016

Hi, ich glaube da steht irgendwo, dass ich noch Bilder rei#tesze&n8230; Die brauche ich aber von der Chefin.Lustige E-mail Adresse hast Du da

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: