Page content

Obesitas

Obesitas

ObesitasObesitas

Obesitas is hard op weg om volksvijand nummer 1 te worden en zorgt inmiddels voor een tsunami van aan gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, hoge bloeddruk en gewrichtsproblemen.

Het RIVM doet al jarenlang onderzoek naar obesitas en geeft ook allerlei adviezen. In verschillende prognoses wordt niet eens meer gesproken over het terug dringen van overgewicht, maar over een gecontroleerde groei. Vooral de extreme groei van overgewicht en obesitas onder kinderen is een zorgwekkende ontwikkeling. Steeds meer kinderen worden hiermee geconfronteerd. Ook steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd al diabetes II medicijnen toegediend.

Minder eten in plaats van meer

Bij velen bestaat de indruk dat wij de laatste 20 jaar steeds meer zijn gaan eten, maar dat is helaas niet zo. In zijn totaliteit zijn wij zelfs minder gaan eten, althans minder kilocalorieën. Wij zijn echter wel veel minder gaan bewegen en daar zit nu juist het probleem. De afdeling bewegingswetenschappen van het VU in Amsterdam heeft jarenlang onderzoek gedaan, waarbij grote groepen personen onderzocht zijn. Daarbij werd om de 10 jaar het gemiddelde BMI van een groep 25-, 35-, 45- en 55-jarigen vastgesteld. Daarbij werd bekend dat na 10 jaar de groep 35-jarigen een hogere BMI hadden dan de groep 35-jarige 10 jaar daarvoor. datzelfde gold voor alle leeftijden. 10 jaar later was dit procentueel nog meer. Hieruit is op te maken dat het probleem overgewicht en obesitas de komende decennia ongekende vormen aan zal nemen.

Hoe ontstaat overgewicht en obesitas?

in 95% van de gevallen ontstaat overgewicht en obesitas, doordat gedurende een langere tijd meer kilocalorieën is gegeten dan dat men heeft verbruikt. Als je meer eet, dan dat je gebruikt slaat het lichaam dit op als lichaamsvet. Het lichaam werkt eigenlijk heel simpel en accuraat. Het meet simpelweg de hoeveelheid glucose in het bloed. Heeft hij op dat moment te veel dan zet het lichaam deze glucose om in vet. Hiervoor heeft het lichaam echter wel insuline nodig, maar juist doordat we kort daarvoor een hoge bloedsuikerspiegel hadden, waarvoor de alvleesklier insuline heeft aangemaakt, zit er voldoende insuline in het bloed om het overschot aan glucose om te zetten naar vet. Het is dus niet zo dat het lichaam aan het eind van de dag een overall calculatie maakt van die dag en dat uitrekent of er die dat teveel of te weinig is gegeten. Nee, helaas, het lichaam leeft bij het moment van de dag en kijkt op ieder moment of hij te veel of te weinig heeft. Belangrijk is dus om als je wilt afvallen je bloedsuikerspiegel over de gehele dag te nivelleren, zodat geen of nauwelijks insuline wordt aangemaakt. Eet ’s avonds na 20.00 uur geen koolhydraten meer, want dan weet je zeker dat je die niet meer verbrandt.

Comment Section

0 reacties op “Obesitas

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: