Page content

Afvallen en Vetverbranden

Afvallen en vet verbranden is nu precies de bedoeling als we het hebben over gezond afvallen. Om blijvend gewicht te verliezen zul je immers je overtollig vet moeten verbranden, maar hoe werkt dat nu eigenlijk?

Vet is opgeslagen energie

In het verleden heb je meer energie gegeten dan dat je op dat moment verbruikte. Het lichaam heeft dit omgezet naar vet. Vet is dus opgeslagen energie. Niks meer en niets minder. We gaan even terug naar de natuurkunde les op de middelbare school. Weten we het nog? In een van de eerste lessen over energie werd al verteld dat je energie NOOIT af kunt afbreken, maar dat je energie alleen om kan zetten in een andere vorm van energie.

Wil je je lichaamsvet reserves verliezen dan zul je deze dus moeten verbranden. Dit kun je op 2 manieren doen:

  1. Liposuctie. Hierbij zuig je het vet weg en verbrand je het in een over = omzetten in warmte.
  2. Zelf vet verbranden en omzetten in warmte, beweging, etc.

Dit gebeurt in je spieren. Je spieren zijn dan ook de verbrandingsmotoren van je lichaam. Iedere kilo vet levert 7.000 Kcal. en zal je dus meer moeten verbruiken dan dat je eet.

Afslankpillen bestaan niet

Afslankpillen bestaan dus niet, dat hebben wij hiermee direct uitgelegd. Natuurlijk zijn er natuurlijke en chemische extracten waarmee de stofwisseling kan worden opgejaagd, maar de vraag of dit nu een gezonde manier van afvallen is, kun je hopelijk nu zelf beantwoorden.

Het menselijk lichaam werkt niet efficiënt

Ondanks dat ons menselijk lichaam een ingenieus systeem is werkt het helaas niet efficiënt. Het is dus niet zo dat het lichaam aan het eind van de dag gaat tellen wat het die dag heeft verbruikt en binnen heeft gekregen om zo te kijken of er een verschil is tussen deze 2 waardes. NEE DUS!! Het lichaam bekijkt per moment wat voorradig is en wat het lichaam op dat moment verbruikt. Heeft het minder bruikbare brandstoffen voorhanden, terwijl het verbruik hoog is schakelt het lichaam om in vetverbranding. Zijn er meer brandbare stoffen aanwezig, dan dat het lichaam op dat moment verbruikt dan zet het lichaam dit om in vet. Zo simpel werkt het in de basis dus.

Het lichaam denkt dus ook niet na. Als je een marathonloper bent en je loopt dagelijks hard, dan zal het lichaam echt niet denken om eerst maar vet te gaan verbranden i.p.v. de makkelijke brandstoffen, zoals glucose e.d. om het in een later stadium makkelijker te hebben. Het lichaam verbrandt wat voorhanden is en als alles op is spreekt het lichaam pas het vet aan. Ondanks dat het lichaam dan pas realiseert dat het afbreken van vet ook energie kost, wat op dat moment dus niet meer voorhanden is. Het lichaam heeft daarvoor immers alle makkelijke bruikbare brandstoffen al verbrandt. Sporters noemen dit ook wel eens “de man met de hamer”.

Bij afvallen werkt het niet anders. Als je ’s avonds veel eet, maar niet meer verbruikt slaat het lichaam dit op als vet. Verdeel daarom de inname van energie over de gehele dag. Start de dag in ieder geval met een gezond en stevig ontbijt.

Comment Section

0 reacties op “Afvallen en Vetverbranden

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: